Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η κατακτηση της Δυσης

 


 Το κορυφαίο εικονογραφημένο γουέστερν που είδαμε στην χώρα μας. Ευτυχώς ολοκληρωμένο από την Μαμούθ κόμικς. Πολυβραβευμένο ιταλικό fummeti Storia Del West του μεγάλου Ιταλού δημιουργού Gino De Antonio ο οποίος έγραψε το σύνολο της σειράς και σχεδίασε σημαντικό μέρος της. Το πρώτο τεύχος της σειράς κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 1967 σε ασπρόμαυρη έκδοση 96 σελίδων. Κυκλοφόρησε αρχικά ως μέρος της έκδοσης Collana Rodeo και αργότερα σε αυτοτελή έκδοση από τις εκδόσεις Bonelli. Η σειρά ολοκληρώθηκε το 1980 με 73 τεύχη στα οποία αργότερα προστέθηκαν άλλα 2 ένθετα κι έτσι σήμερα η σειρά αριθμεί 75 τεύχη. Βραβεύτηκε με σειρά διακρίσεων και θεωρείται πλέον ένα από τα διασημότερα fumetti western μαζί με τον Tex.

Σκοπός του De Antonio ήταν μέσα από τη σειρά να παρουσιάσει την εποποιία της κατάκτησης της Άγριας Δύσης. Κάτι που σημαίνει ότι η αφήγηση γίνεται σε ιστορικό χρόνο και οι ήρωες αναπόφευκτα μεγαλώνουν και γερνάνε. Η ιστορία ξεκινάει το 1804 με την άφιξη του Ιρλανδού μετανάστη Μπρετ ΜακΝτόναλτ στην Αμερική ο οποίος γίνεται μέλος της εξερευνητικής ομάδας των Λιούις και Κλαρκ, της πρώτης ομάδας που αποτολμά οργανωμένη εξερεύνηση της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεγάλη σημασία λοιπόν στο έργο αυτό έχει η ιστορική τεκμηρίωση κάθε τεύχους και η αναφορά σε υπαρκτά πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Στη σειρά εμφανίζονται από Αμερικάνοι πρόεδροι (Τζέφερσον, Λίνκολν, Γκραντ), στρατηγοί (Κάστερ, Λι), σερίφηδες (Γουάιτ Ερπ, Πίνκερτον, Πάτ Γκάρετ), πιστολάδες (Μπιλ Χίκοκ κλπ), παράνομοι (Μπίλι Δε Κιντ, Γουες Χάρντιν , Τσέσε Τζέιμς ), πιονέροι (Κιτ Κάρσον, Ντέιβιντ Κρόκετ), Ινδιάνοι αρχηγοί (Τρελό Άλογο, Καθιστός Ταύρος, Τζερόνιμο). Κάθε τεύχος είναι και μια ψηφίδα , ένα επεισόδιο στην ιστορία του Γουέστ.


Οι βασικοί ήρωες είναι τα μέλη της οικογένειας του γιου του Μπρετ ΜακΝτόναλτ, του Πατ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος χαρακτηριστικά έχει επιλεγεί
από τον De Antonio να έχει μητέρα Ινδιάνα. Αυτό στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλοϊνδιάνικης νότας που υπάρχει στο έργο, η οποία του δίνει και μια τραγική διάσταση, δεδομένης της μοίρας των ερυθρόδερμων. Σε αυτό το θέμα το κόμικ ιδεολογικά συγγενεύει με φιλοϊνδιάνικες ταινίες όπως ο Στρατιώτης Μπλου, το Μεγάλο Ανθρωπάκι, το Χορεύοντας με τους Λύκους. Ο κινηματογράφος του Τζον Φορντ και του Χάουαρντ
Χοκς επίσης έχει ασκήσει επιρροή στον De Antonio ο οποίος έχει δανειστεί για κάποιους τίτλους των τόμων του , ονομασίες κλασικών γουέστερν (Η Ταχυδρομική άμαξα, Η Τελευταία Μονομαχία κλπ).


Η ελληνική έκδοση ξεκινά το 1980 από τις εκδόσεις Μέδουσα , οι οποίες εκδίδουν τα 4 πρώτα τεύχη. Μετά η σειρά διακόπτεται για λίγους μήνες και συνεχίζει από το τεύχος 5 μέχρι το τέλος από τις εκδόσεις Μαμούθ. Στην αρχή η έκδοση είναι μηνιαία αλλά σταδιακά γίνεται δεκαπενθήμερη. Το πρώτο τεύχος κόστιζε 30 δρχ και το τελευταίο 60 δρχ. Αντί για Η Ιστορία της Δύσης έχει επιλεγεί ο τίτλος Η Κατάκτηση της Δύσης , ίσως γιατί εκείνη την εποχή η ΥΕΝΕΔ προέβαλε τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά γουέστερν με τον ίδιο τίτλο (How The West Was Won). Κυκλοφόρησαν 69 τεύχη των 100 σελίδων.



Ακολουθεί λίστα με τους τίτλους των τευχών που κυκλοφόρησαν.


1 - Προς το άγνωστο
2 - Το μεγάλο ποτάμι
3 - Άλαμο
4 - Κομαντσέρος
5 - Οι μισθοφόροι
6 - Το καραβάνι
7 - Το χρυσάφι της Καλιφόρνια
8 - Η περίπολος
9 - Οι μεγάλες πεδιάδες
10 - Γουέλς Φάργκο
11 - Κάνσας Σίτυ
12 - Κόκκινος ουρανός
13 - Η τελευταία μονομαχία
14 - Η άγρια Δύση
15 - Μακρινοί ορίζοντες
16 - Τα νερά του θανάτου
17 - Οι Ντακότα
18 - Η ταχυδρομική άμαξα
19 - Ξέφρενος καλπασμός
20 - Οι φλόγες του πολέμου
21 - Η γη της βίας
22 - Η γέφυρα
23 - Σαλπίσματα στο σούρουπο
24 - Τα οχυρά της δόξας
25 - Οι αντάρτες
26 - Κίτρινο δηλητήριο
27 - Οι τυχοδιώκτες
28 - Καυτή άμμος
29 - Η κραυγή των Απάτσι
30 - Αμπιλέην
31 - Πεδίο μάχης
32 - Εκτός νόμου
33 - Δρόμος από ατσάλι
34 - Η μεγάλη μονομαχία
35 - Ινδιάνικη σελήνη
36 - Η νύχτα των φρουρών
37 - Σιωπηλές πόλεις
38 - Στρατιώτες-Σκυλιά
39 - Άγριοι μισθοφόροι
40 - Βουνά που λάμπουν
41 - Κόκκινο ποτάμι
42 - Παραλία χωρίς τέλος
43 - Ο νόμος της βίας
44 - Κυνηγοί Ινδιάνων
45 - Το γένος του Κάιν
46 - Οι κατακτητές
47 - Πράσινα λιβάδια
48 - Ο δρόμος των ληστών
49 - Το αίμα του πολεμιστή
50 - Οι βίαιοι
51 - Το χαμένο ποτάμι
52 - Κραυγή πολέμου
53 - Χρυσοί Λόφοι
54 - Ημέρα δόξας
55 - Φθινοπωρινός άνεμος
56 - Άγρια μονοπάτια
57 - Η μεγάλη πορεία
58 - Ο δρόμος για την Κόλαση
59 - Ρίο Γκράντε
60 - Καβαλάρηδες
61 - Πικρή νίκη
62 - Ο τελευταίος Απάτσι
63 - Άγριο χτύπημα
64 - Δυτικά του Πέκος
65 - Οι αγωνιστές
66 - Καυτός άνεμος
67 - Πύρινοι σταυροί
68 - Λευκή κόλαση
69 - Το τέλος του δρόμου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου