Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ζαγκορ




Επισυναπτόμενη εικόνα: zagorlogo.jpg
Το πρώτο τεύχος του Ζαγκόρ εκδώθηκε πρίν από 50 περίπου χρόνια το 1961 στην Ιταλία . Δημιουργοί είναι ο συγγραφέας Guido Nolitta (ψευδώνυμο του Sergio Bonelli) και ο σκιτσογράφος Gallieno Ferri. Οι δύο τους συνεργάστηκαν το 1975 σε μία ακόμα πετυχημένη σειρά το Mister No.

Το όνομα του Ζαγκόρ προέρχεται από τη σύντμηση του «Za-gor-te-nay» που σημαίνει το «πνεύμα με το τσεκούρι Ο Ζαγκόρ, ορφανός από μικρός, αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία της ειρήνης και της τάξης στο φανταστικό δάσος του Darkwood κάπου στην ανατολική Αμερική

  Επισυναπτόμενη εικόνα: darkwood.gif

Ο Ζαγκόρ έχει σχεδόν υπεράνθρωπες αθλητικές ικανότητες και αντανακλαστικά. Φυσικά είναι ικανότατος στη χρήση του πολεμικού τσεκουριού του. Αυτές οι ιδιότητες μαζί με τη στολή του και την χαρακτηριστική πολεμική κραυγή «AAHHYAAKK» έκαναν τους ινδιάνους να τον θεωρούν σαν ένα ημίθεο που στάλθηκε από το Μανιτού. Οι ιστορίες του μπορούν κυρίως να χαρακτηριστούν ώς Γουέστερν. Ο σεναριογράφος Nολλιτα πάντως έχει προσθέσει και πινελιές από ιστορίες τρόμου, επιστημονικής φαντασίας και αστυνομικές.

Κορυφαίος ανάμεσα στους φίλους του είναι ο κόντος, στρογγυλός, αδηφάγος, αλλά καλόκαρδος Μεξικάνος Ντον Τσίκο Φελλίπε Καϋτάνο Λόπεζ υ Μαρτίνεζ υ Γκονζάλες ή πολύ απλά Τσίκο. Ξεχωρίζουν ακόμα ο Ινδιάνος αρχηγός Τόνκα, εξ αίματος αδελφός με το Ζαγκόρ, ο διοπτροφόρος Ινδιάνος μάγος «Αυτός με τα πολλά μάτια» ο ντετέκτιβ Μπατ Μπάτερτον, και ο κιθαρωδός - πιστολέρο Τζίμμυ κιθάρας. 

Οι παράνομοι με τους οποίους έχει συγκρουστεί νικήσει και παραδώσει στη δικαιοσύνη είναι εκατοντάδες. Άλλοι πολύ επικίνδυνοι άλλοι λιγότερο. Ανάμεσα στους σημαντικότερους είναι ο τρελλός επιστήμονας Χέλλινγκεν σχέδια του οποίου για την κατάκτηση του κόσμου έχει καταστρέψει ο Ζαγκόρ περισσότερες απο μία φορές. Ο βρυκόλακας Ρακόσι, ο μάγος Κάντραξ, το alter ego του ήρωα μας ο Σούπερ Μαϊκ, και το κακό πνεύμα των δασών Γουέντικο, συμπληρώνουν την πεντάδα των πιο αξιομνημόνευτων εχθρών του Ζαγκόρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου