Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Σκρουτζ Μακ Ντακ








Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ή Θείος Σκρουτζ είναι φανταστικός χαρακτήρας της Ντίσνεϋ. Σε αντίθεση με τα περισσότερα παπιά-ήρωες της εταιρίας δεν δημιουργήθηκε στο χώρο των κινουμένων σχεδίων αλλά στα περιοδικά κόμικς. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1947 δια χειρός του μεγάλου σχεδιαστή Καρλ Μπαρκς στην ιστορία Χριστούγεννα στο Βουνό της Αρκούδας  (Κόμιξ #127). Τα κύρια χαρακτηριστικά του Σκρουτζ είναι τα απίστευτα πλούτη του (είναι μακράν το πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο της Ντίσνεϊ αλλά και ίσως σε όλο τον κόσμο της φαντασίας - μυθοπλασίας) αλλά και η απύθμενη τσιγκουνιά του. Σύμφωνα με φήμες, η περιουσία του Σκρουτζ είναι τόσο μεγάλη, που φτάνει τα 6 απιθανικομμύρια, 7 φανταστικομμύρια, 8 πολυμυριαδομμύρια, 9 δισεκατομμύρια, 1 εκατομμύριο, 23 δολάρια και 45 σεντς.Το όνομα Σκρουτζ είναι βασισμένο στον Εμπενίζερ Σκρουτζ, τον βασικό πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς.



Μετά την πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα ο Μπαρκς άρχισε να τον χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά και σύντομα έγινε πολύ δημοφιλής αφού οι περιπέτειες του και η αναζήτηση για παραπάνω πλούτη τον έφερναν σε διάφορα μέρη του κόσμου και περίεργες καταστάσεις. Το 1952 απέκτησε το δικό του περιοδικό με τίτλο Uncle Scrooge, δηλαδή Θείος Σκρουτζ. Το περιοδικό ανέβηκε στην κορυφή των πωλήσεων των κόμικς στην Αμερική. Ο Καρλ Μπαρκς συνέχισε για πολλά χρόνια να γράφει και να σχεδιάζει ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Σκρουτζ και τα άλλα παπιά και οι περισσότερες από αυτές θεωρούνται πλέον κλασσικές και ανήκουν στα αριστουργήματα της ένατης τέχνης. Το 1994 ο Ντον Ρόσα ολοκλήρωσε το βραβευμένο του κόμικς Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ το οποίο αφηγείται σε 12 κεφάλαια όλη την ιστορία του ήρωα από τα παιδικά του χρόνια έως τη στιγμή της πρώτης του παρουσίασης στο κοινό με την ιστορία "Χριστούγεννα στο Βουνό της Αρκούδας". Έκτοτε ο Σκρουτζ έγινε ένας από τους κύριους χαρακτήρες των Κόμικς και συνοδεύεται πάντοτε από την πρώτη του δεκάρα. Ο Ρόσα, επίσης, ανέλαβε και τη χρονολόγηση της ζωής του Σκρουτζ, βασισμένη αποκλειστικά σε στοιχεία από τις ιστορίες του Καρλ Μπαρκς.

Ο Σκρουτζ κατά την διάρκεια της περιπλάνησης του στον κόσμο, γνώρισε πολλούς οι οποίοι εποφθαλμιούν να κλέψουν τα χρήματά του όπως ο Σκληρόκαρδος Χρυσοκούκης, Ολλανδός ο οποίος γεννήθηκε στην Νότια Αφρική, και ενώ έχει αρκετά κοινά με τον Σκρουτζ - στον τομέα του πλούτου -, είναι πολύ πιο μοχθηρός. Ένας ακόμα ανταγωνιστής του είναι ο Τζον Ρόμπαξ, ένας πλούσιος, αλλά σπάταλος, εκατομμυριούχος. Αρκετά μεγάλος εχθρός είναι η συμμορία των Μουργόλυκων, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να του κλέψουν την αμύθητη περιουσία του, αλλά χωρίς επιτυχία. Ο μεγαλύτερος του όμως εχθρός είναι η σατανική μάγισσα Μάτζικα Ντε Σπελ. Η Μάτζικα έβαλε ως σκοπό της ζωής της να κλέψει την πρώτη δεκάρα του Σκρουτζ και, λιώνοντας την, να αποκτήσει το άγγιγμα του Μίδα και έτσι να γίνει η πλουσιότερη μάγισσα του κόσμου. Γι' αυτό τον λόγο ο Σκρουτζ έχει εξοπλίσει το θησαυροφυλάκιό του με χιλιάδες αντιμαγικά μέτρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου