Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ομπραξ



Το Όμπραξ (Ombrax) ήταν εβδομαδιαίο περιοδικό κόμικς που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα στα μέσα του 1971 και η έκδοσή του διακόπηκε 4,5 χρόνια αργότερα. Ο εκδότης του Στέλιος Ανεμοδουράς δανείστηκε για το κτίσιμο της ύλης του εντύπου κυρίως τις ιστορίες της μηνιαίας αντίστοιχης Ιταλικής έκδοσης ("Il comandante Mark") του Οίκου "Bonelli", καθώς οι δύο κύριοι χαρακτήρες του Όμπραξ προέρχονταν από την Ιταλία.



Το 1983 μάλιστα επανέλαβε ουσιαστικά την έκδοση του περιοδικού με νέο εβδομαδιαίο τίτλο (σαν "Περιπέτεια" πλέον), του οποία η έκδοση συνεχίζεται (τόσο με επταήμερη συχνότητα, όσο και υπο μορφή μηνιαίων τόμων) ακόμη και σήμερα (2012)


Η πρωτότυπη έκδοση είναι δημιουργία του καλλιτεχνικού τρίο "EsseGesse", των περίφημων Ιταλών σχεδιαστών Sartoris, Guzzon και Sinchetto, που εμπνεύστηκαν τόσο τον χαρακτήρα του λοχαγού ΜΑΡΚ, όσο και εκείνη του "Alan Mistero" (για τη Γαλλία "OMBRAX"). Η σειρά ξεκίνησε το 1966 και τερματίσθηκε είκοσι χρόνια μετά, αφού είχαν εκδοθεί 242 μηνιαία τεύχη. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ, κοντά στα Μεξικανικά σύνορα, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Αναφέρεται σε ένα δυναμικό κοκκινομάλη πιστολέρο, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς μυστικές αποστολές εναντίον κάθε είδους εγκληματιών. Χρησιμοποιεί εκπληκτικές μεταμφιέσεις, οι οποίες ξεγελούν εχθρούς και φίλους. Στο πλευρό του έχει δύο πιστούς συντρόφους, έναν αριστοκράτη χαρτοπαίκτη που ονομάζεται Conte (για την ελληνική έκδοση "Βαρώνος") και τον αιωνίως πεινασμένο και άξεστο Polpetta ("Φαγάνας").





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου