Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Κομιξ























Τον Ιούλιο του 1988, η εκδοτική του Χρήστου Τερζόπουλου κυκλοφόρησε το ΚΟΜΙΞ, ένα μηνιαίο περιοδικό αφιερωμένο στις κλασικές ιστορίες που έγραψε και σχεδίασε ο Καρλ Μπαρκς. Στην πορεία βέβαια προστέθηκαν κι άλλοι σπουδαίοι δημιουργοί, όπως ο Ντον Ρόσα, ο Ντάαν Γίππες και ο Ρομάνο Σκάρπα. Το ΚΟΜΙΞ ήταν ένα περιοδικό που περιλάμβανε κυρίως ιστορίες με τα “παπιά” της Λιμνούπολης, όμως ορισμένες κλασικές ιστορίες του Μίκυ Μάους από τον Φλόυντ Γκόντφρεντσον και τον Πωλ Μάρρυ δεν γινόταν να μην συμπεριληφθούν. Καθώς η ύλη και οι σελίδες του περιοδικού αυξάνονταν, προστέθηκαν ιστορίες δημιουργών όπως ο Βίκαρ, ο Ουίλλιαμ Βαν Χορν, ο Μάρκο Ρότα, ο Τζόρτζιο Καβατσάνο, ο Ντάνιελ Μπράνκα και ο Τόνυ Στρομπλ.


Τα πρώτα τεύχη περιείχαν 36 σελίδες, ενώ τιμολογούταν στις 80 δρχ. Με την πάροδο των χρόνων οι σελίδες αυξήθηκαν σε 52 και 68, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με την τιμή. Σήμερα το ΚΟΜΙΞ έχει 84 σελίδες και κοστίζει 3 €.




















 Πέρα από τις ιστορίες κόμικ που δημοσιεύονται, το ΚΟΜΙΞ περιέχει και εκτενή αφιερώματα στους δημιουργούς των ιστοριών αυτών, αλλά και θέματα που περιλαμβάνουν το ιστορικό της δημιουργίας των cartoon και των ταινιών της Disney, συνεντεύξεις συντελεστών κ.α. Κατά καιρούς έχουν περάσει απ’ τις σελίδες του ΚΟΜΙΞ διάφορες στήλες, όπως “Γράμματα στη Σύνταξη”, “Τα Νέα του ΚΟΜΙΞ”, “Φιλμογραφία”, “Μόντελ-Σιτ”, “Απ’ το Αρχείο του ΚΟΜΙΞ”, κλπ.




















Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου κόμικ είναι ότι θεωρείται άκρως συλλεκτικό απ’ τους αναγνώστες του, και γι’ αυτό τα πρώτα τεύχη που είναι πολύ σπάνια πωλούνται σε αρκετά υψηλές τιμές. Άλλωστε είναι εμφανές ότι η εταιρεία που το εκδίδει ήθελε εξ' αρχής να πετύχει κάτι τέτοιο, καθώς σε όλα τα εξώφυλλα αναγράφονται οι λέξεις “Συλλεκτικό Τέυχος”.



2 σχόλια:

  1. Άλλα πολυαγαπημένα από εδώ!

    Βλέπω επίσης ότι βάζεις στην ψηφιακή σου βιβλιοθήκη και Μίκυ Μάους -τα σπέσιαλ, εξτρα-. Υπάρχει πιθανότητα να βάλεις και τριλογίες των πάγων και τα υπόλοιπα 9που εδώ που τα λέμε δεν είναι και πολλά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ευχη σου Βασιλη εγινε πραγματικοτητα...
    Η τριλογια "Το σπαθι των παγων" επι της οθονης μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή